teltvilag

Nem számít hány kiló vagy, ha rendben van az anyagcseréd!

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

A túlsúlynak tulajdonított szív- és érrendszeri kockázat tekintetében egyre másra születnek újabb és újabb orvosi vélemények, melyek mind azt nyilatkoztatják, hogy akinek egészséges az anyagcseréje, annak mindegy, hogy hány kilót nyom a testtömege.

A legújabb kutatás eredménye nem olyan régen látott napvilágot. A dán kutatócsoport szülni képes nőket vizsgált meg, a szülés utáni testsúly gyarapodás tekintetében. Ezeknél a nőknél világosan kimutatták, hogy nincs különbség a sovány és a teltebb nők esetében, az egészségi állapotuk kimondottan egészségesebb volt a többletsúllyal rendelkezők körében, mint a lefogyott társaik esetében.

A szív- és érrendszeri problémákat így nem a testsúly viszonyában kell tekinteni, hanem az egészséges szervezetnek tűnő anyagcsere zavarokra vezethető vissza. Egy átlagos testsúlyú személy esetében a magas koleszterin szint sokkal károsabb lehet az érrendszerre, mint maga a testnek a súlya.

Ez pedig azt jelenti, hogy azok, akik egészségesen kövérek, azok nyugodtak lehetnek, hiszen a szívroham rémképe már a múlté lesz – csak rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra, hiszen az anyagcserezavarnak nincsenek nagyon zavaró tünetei.

Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.