Laura

Nagyobb előítéletekkel kell szembenézniük a kövéreknek!

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

Egy újabb megdöbbentő kutatást hoztak nyilvánosságra a Yale Egyetem szakemberei, akik azt szerették volna kideríteni, hogy a testsúlynak van-e bármiféle szerepe abban, hogy valakire miként tekintenek az emberek.

A kutatás hipotézise szerint a mai kor társadalma a kövér – de legalábbis az átlagostól eltérő testsúllyal bíró – embereket kiemelkedő módon elítélik. A szakemberek mindezt szerették volna kutatási eredményekkel is bebizonyítani, így egy bírósági tárgyaláshoz hasonlóan egy vádirat felolvasása után kellett kiválasztaniuk a kutatásban részt vevőknek, hogy a felmutatott fotókon szereplő emberek bűnösök-e vagy ártatlanok.

A kutatók elhízott és sovány embereket vegyesen mutattak a fényképeken, és arra voltak kíváncsiak, hogy ugyanarra a vádiratra mennyivel többen találják bűnösnek a kövér és a sovány embereket.

A kísérletben közel 500 ember vett részt! Minden megkérdezettnek a vádiratot követően négy fotót mutattak fel, kövér és sovány férfiakkal, illetve nőkkel.

Az ítélkezés során a személyeknek ötig terjedő skálán mindegyik fénykép, illetve vádlott esetén egy ötös skálán kellett értékelniük, hogy a kérdéses személyek vajon mennyire lehetnek bűnösök az adott bűncselekmény tekintetében.

eloitelet

A korábbi hipotézisek pedig sajnos beigazolódtak, hiszen az eredmények alapján a kövér, de legalábbis az átlagosnál súlyosabb emberekkel szemben sokkal előítéletesebbek vagyunk.

Még ennél is hihetetlenebb, de a legtöbb esetben az emberek az elhízott nőket találták a legbűnösebbnek a vádiratok során, majd őket követték sorban a kövér férfiak. Az egyértelműsítés miatt a jövőben újabb kutatásokat végez az egyetem, hogy ne csak az derüljön ki: előítéletesebbek vagyunk a kövérekkel, hanem az is, hogy pontosan miért is van ez így?

Szólj hozzá!