Tvilag

Mentálisan és testileg is gyakrabban egészségesebbek a duci nők

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

Manapság meglepően gyakran hallani, hogy a plus size modellek, és úgy általánosságban a plus size testalkatú emberek rendkívül egészségtelenek, mert a lerakódott zsírréteg rengeteg betegség velejárója lehet. Ez azonban ebben a formában óriási tévhit, elegendő csak arra gondolni, hogy a duciság évszázadokon át a boldogság, a gazdagság, a termékenység szimbóluma volt, hovatovább statisztikák bizonyítják, hogy a piszkafa alkatú modellek rendszerint sokkal több mentális és testi betegségtől szenvednek, mint azok, akiken van némi plusz kiló.

Ezt pedig egyre több esetben kutatások is igazolják, ezáltal több amerikai tudományos tanulmányban kifejtették már, hogy azok a nők, akiken van némi súlyfelesleg, lényegesen ellenállóbbak a betegségekkel szemben, mint a vékonyabb társaik. Ennek az okát természetesen meg is magyarázzák, ezáltal kísérletek igazolták, hogy a testen lerakódott plusz zsírtartalékok a szervezet egészséges működését nemhogy hátráltatják, hanem egyenesen elengedhetetlenek a számára. Nyilván itt és most nem a kóros elhízásról van szó, de amennyiben van egy kis tartalékunk, akkor az elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, hiszen számos olyan vitamin és ásványi anyag létezik, melyek kizárólag zsírban oldódva tudnak felszívódni a szervezetben. Ha nincs zsír, ezek nem tudják kifejteni áldásos hatásukat, de sok esetben az is baj, ha az állandó fogyókúrák és megvonások miatt nem tudunk változatosan étkezni, és emiatt gyakorlatilag túl kevés olyan nyomelem landol a szervezetünkben, ami elengedhetetlen lesz annak egészséges működéséhez.

A fogyókúra kapcsán érdemes kiemelni, hogy szintén kutatások igazolják, hogy az állandó ételmegvonás rendkívüli módon megviseli ugyan fizikálisan is a szervezetet, de pszichésen még negatívabb hatást gyakorolhat ránk, hiszen minden alkalommal, amikor erre gondolunk, ételt látunk vagy tükörbe nézünk, belülről romboljuk a pszichénket, aminek hatására olyan mentális problémák és berögződések alakulnak ki, melyek kapcsán már csak szakember segíthet. Nyilván ebben az esetben sem arról van szó, hogy kórosan hízzunk el, mert attól leszünk boldogok, sokkal inkább arról, hogy próbáljunk meg egészségesen és változatosan táplálkozni – még ehhez szükségünk is van néha egy kis nasira –, és bátran vállaljuk fel az alkatunkat.

A mentális egészség kapcsán érdemes kiemelni azokat a kutatásokat is, melyek bebizonyították korábban, hogy a teltebb hölgyek sokkal boldogabbak, mint vékonyabb társaik. Ennek is megvan az oka, mégpedig pszichés értelemben, a lényege pedig, hogy a duci nők általában képesek elfogadni magukat – pontosabban erre kell törekednie mindnyájuknak, mert ha ez megtörtént, akkor nincs bennük több megfelelési kényszer, ezáltal több boldogság- és szeretethormon termelődik, nincs felesleges stressz, sem szélsőséges reakciók, vagyis a boldogságot van idejük, van lehetőségük megélni.

A stressz ugyanis mind a mentális, mind a testi egészség tekintetében nagyon lényeges tényező, ergo igencsak fontos boldogságunk és egészségünk érdekében, hogy ezt kizárjuk az életünkből. Nemcsak a munkahelyen, hanem otthon is, de ami ennél sokkal lényegesebb, hogy a megjelenésünkből fakadó stresszt zárjuk ki, amennyire lehetséges. Ennek az oka egyszerű: nem szabad a plusz kilókon aggódni, el kell fogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, és így garantáltan sokkal vidámabbak és boldogabbak leszünk, innen pedig a közhely: ép testben ép lélek, ami persze fordítva is igaz!

Szólj hozzá!