Laura

Megbüntetik a túlsúlyos stewardesseket

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

A stewardessekről nagy általánosságban az a kép él az emberekben, hogy vékony, csinos és elegáns hölgyek, akik mindig kedvesek az utasokkal. A fentiek közül azonban Indiában főként a „vékony” kitételt olyannyira komolyan kezdték venni, hogy az országban már csak az repülhet, illetve hódolhat a szakmának, aki elég vékony hozzá, sőt mi több, még azokat is felfüggeszthetik munkájukból, akik már évtizedek óta dolgoznak légi utaskísérőként, de túlsúllyal rendelkeznek.

A Polgári Légiközlekedés Általános Igazgatósága által elfogadott irányelvek és szabályok szerint azokat a stewardesseket, akiknek a testtömeg-indexe túllépi a normális határokat, avagy az illető túlsúlyosabb, mint mások, azok felfüggesztésre kerülnek szolgálatuk alól és alkalmatlannak nyilvánítják a szakmára.

A hivatal indoklás szerint erre azért van szükség, hogy az utasok nagyobb biztonságban legyenek, hiszen amennyiben egy utaskísérő nem elég fitt és egészséges, akkor nem tudja majd ellátni a feladatát sem egy vészhelyzet esetén.

Az indiai légi utaskísérők szövetsége szerint az új szabályozás rendkívül diszkriminatív, arról nem is beszélve, hogy az országban közel 1,000 alkalmazottat érint, akik emiatt elveszíti munkáját.

A szakszervezet szerint a túlsúlyos kísérők eddig is példátlanul végezték munkájukat, így nem értik, hogy miért most és miért ilyen változtatásra van szükség.

Érdekesség, hogy nem ez az első alkalom, amikor egy légitársaság korlátozásokat vezet be személyzetének testtömegével kapcsolatban.

2011-ben például a thai légitársaság fenyegette meg elhízott légi utaskísérőit azzal, hogy áthelyezi őket belföldi járatokra vagy földi munkára helyezik át őket, ha egy éven belül nem fogynak le az egészséges szintre.

A társaság szintén arra hivatkozott, hogy a kísérők fittsége nem volt kielégítő, így baleset esetén nem biztos, hogy 90 másodperc alatt evakuálni tudták volna a gépről az utasokat.

Szólj hozzá!