teltvilag

A kövérség relativizmusa? !!BMI: 24,9!!!

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

Nem furcsa, hogy egy számmal jelzett határvonal jelzi azt, hogy ki elhízott és ki nem az?

Játszottam egy kicsit egy BMI kalkulátorral, majd jót nevettem rajta, hiszen 1 kilogramm plusszal azt jelezte ki a BMI kalkulátor, hogy elhízott vagyok. Megkérdeztem a férjemet: mondd, drágám kövér vagyok? Dehogyis – hangzott a válasz – ki mondta? Á, csak a kalkulátor szerint fogynom kéne 1 kilót. Kerekedő szemmel a férjem: Honnan akarsz te fogyni?!?!

Hányan lehetnek azok, akik életüket a BMI kalkulátortól teszik függővé?

Ezen gondolkodtam, miközben játszottam a kalkulátorral:

  • más életkort,
  • magasságot
  • és súly állítva be próbáltam belőni,

hogy a kalkulátor szerint mi az ideális testsúly egy adott magassághoz, életkorhoz.

Aztán rájöttem, hogy ha a testsúlyváltozásnak életkori jelentősége is van, akkor az egész fogyókúrás mizéria egy nagy humbukk, mert ne mondja nekem senki, hogy egy 69 éves néni elmegy egy fitneszklubba ugra-bugrálni azért, mert a kalkulátor szerint túlsúlyos. Miközben egészséges, mint a makk, sosem fárad el, sosem beteg: pedig van csípője rendesen, dereka sem hasonlít a darázséhoz, és jóízűen eszi a kedvencét – a töltött káposztát.

A 69 éves néni valóságos, a férje 72 éves, és úgy ássa a kertet, ahogy sok más fiatal sosem tudja. Egyik sem tartozik a soványság kategóriába, egyik sem beteg: annyit eszik, amennyit akar és amennyit bír, mert tudják, hogy másnap úgy is ledolgozzák. Az a kis zsírréteg még kellhet is rájuk, hiszen koruknál fogva nekik már megengedett.

Szóval hölgyeim és uraim, hagyják a fenébe a kalkulátort és érezzék jól magukat a saját bőrükben!

Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.