teltvilag

Isteni finom, fordított körtés-mogyorós sütemény

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

Ha van olyan sütemény, amelyért érdemes megfeledkezni a bevitt kalóriák számáról, akkor ez a fordított körtés-mogyorós sütemény éppen olyan!

Fordított körtés-mogyorós süti

Fordított körtés-mogyorós süti

Egyszerűen isteni az íz élmény, amelyet átélhetünk, ha megsütjük ezt a mennyei édességet. Lássuk, milyen hozzávalók szükségesek, egy 20-22 centiméter átmérőjű, kerek formájú sütemény elkészítéséhez.

  • 120 gramm finomliszt,
  • 140 gramm kristálycukor,
  • 80 gramm sótlan! darált mogyoró,
  • 1 doboz natúr joghurt (175 grammos),
  • 2 evőkanálnyi porcukor,
  • 10 gramm cukrozatlan kakaópor,
  • 70+10 gramm margarin vagy vaj,
  • 2 darab tojás,
  • 1 teáskanálnyi sütőpor,
  • fél citrom kifacsart leve,
  • 4 darab, közepes méretű, alig érett, kifejezetten kemény körte

A lisztet, a sütőport, a kakaóport, illetve a darált mogyorót alaposan keverjük össze. Ezt követően, a margarint, vagy a vajat kézi mixer segítségével keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat is. Ezután a cukros-tojásos keverékhez szitáljuk hozzá a száraz hozzávalókat, és az egészet lazítsuk fel a natúr joghurt segítségével. Amikor a massza egyneművé válik, akkor lesz jó a tészta.

Miután a tésztát összeállítottuk, a kemény körtéket hámozzuk meg, magvaljuk ki, majd negyedeljük fel.

A körték megvágott felületeit alaposan kenjük le a citrom kifacsart levével, ez ugyanis megakadályozza azt, hogy a körte megbarnuljon. A felszeletelt körtéket ezután helyezzük bele egy kivajazott és porcukorral beszórt kerek tortaformába, végül kanalazzuk rá a tésztát is.

Egyengessük el szépen a tepsiben a tésztát, majd toljuk be egy 160°C fokra felmelegített sütőbe. Körülbelül 35-40 perc alatt sül át teljesen a sütemény, ám tűpróbával mindig ellenőrizzük, hogy valóban megpuhultak-e már a körtedarabok is.

Amennyiben a körték kellően puhák lettek, kapcsoljuk ki a sütőt, majd nyitott ajtó mellett, nagyjából 20 percen át pihentessük odabent a süteményt. Ezután egy rácsra fordítsuk ki, és hagyjuk teljesen kihűlni. A mennyei sütemény íze tovább fokozható, ha görög joghurttal, tejszínhabbal, vagy mascarpone krémmel tálaljuk fel. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.