teltvilag

Egészséges elhízás? Igenis létezik!

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

A Helsinki Egyetem Obezitás kutató Intézetének néhány tagja egy olyan vizsgálatot indított, amely alapján azt szerették volna meghatározni, hogy létezik-e egészséges elhízás.

A tanulmány során 16 egypetéjű ikerpárt vetettek alá vizsgálatoknak, akiknek az egyik tagja “normál” testsúllyal rendelkezett, míg a másikon megközelítőleg 17 kilogrammnyi plusz súly volt. Az ikerpárok mind 23 és 36 év közötti férfiak és nők voltak.

A kutatás során a szakértők olyan adatokat jegyeztek fel az alanyokkal kapcsolatban:

  • mekkora a testmagasságuk,
  • mekkora a testsúlyuk,
  • mekkora a bőr alatti, vagyis a hasi szubkután zsírréteg mérete,
  • illetve azt is meghatározták, hogy milyen mértékű hasüregen belüli zsírréteggel rendelkeznek.

Ezt követően, fél napon keresztül koplaltatták az ikerpárokat, majd szájon keresztül történő glükóztolerancia tesztet és különböző vérvizsgálatokat végeztek el rajtuk.

Ugyancsak meghatározásra került a kutatásban részt vevő alanyok vérzsír szintje, illetve CRP szintje is, amely a vérben lévő C-reaktív protein mennyiségét mutatja meg.

A CRP szint megnövekedése valamilyen gyulladásra utal a szervezetben, éppúgy, mint az adipokin szint, amelyet szintén vizsgáltak az alanyok vérében.

Egészséges hízás igenis létezik

Egészséges hízás igenis létezik

A tanulmány eredménye azt mutatta, hogy az ikerpárok elhízott tagjainak felénél, vagyis 8 személynél lehetett kimutatni gyulladást a szervezetben, amelyet a szubkután zsírszövet váltott ki, továbbá a sejtek energiaközpontja, vagyis a mitokondriális funkció is gyulladásos állapotban volt.

A másik 8 elhízott személy esetében azonban nem volt kimutatható az említett gyulladásos kórkép, amely hajlamossá teheti a túlsúlyos embereket a különböző keringési problémák kialakulására, illetve ugyanezek a gyulladásos folyamatok okolhatóak a cukorbetegség létrejöttéért is.

Azok a túlsúlyos személyek tehát, akiknél nem állnak fenn a betegségekre hajlamosító tényezők, bátran nevezhetőek egészségesen elhízottaknak.

Szólj hozzá!