teltvilag

Ducinak lenni nyerő!

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

A The Daily Telegraph által nyilvánosságra hozott legújabb nemzetközi vizsgálat szerint az enyhén túlsúlyos emberek körében sokkal kisebb a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik optimális testtömeggel rendelkeznek.

A kutatás közel 3 millió felnőtt adatait vizsgálta meg világszerte, amiből kiderült, hogy ducinak lenni korántsem olyan rossz, vagy egészségtelen, mint ahogyan azt a tudomány gyakran beállítja, hiszen immáron statisztikák igazolják, hogy az enyhén túlsúlyos embereknél 6 százalékkal kisebb a korai elhalálozás kockázata, mint normál testtömegű társaiknál.

A szakértők a háttérben nem is annyira fizikai és egészségügyi, mint inkább szokásbéli sajátosságnak tekintik az eredményeket, és több okra vezetik vissza őket.

duci

Példának okáért szintén statisztikák igazolják, hogy a ducik valamiért sokkal többet járnak orvosi kontrollvizsgálatokra, mint embertársaik, ezáltal sokkal előbb felfedezik esetükben a betegségeket, illetve sokkal korábban megkezdődhetnek a kezelések is.

A szakemberek szerint azért is nyerő ducinak lenni, mert a fenti statisztikák bizonyítják: egészségügyi szempontból sokkal jobb, ha van egy kis tápanyagtartalék a szervezetünkben, hiszen ez óriási előnyt jelent például különféle elhúzódó betegségek tekintetében.

Ilyenkor ugyanis az optimális testsúlyú embereknek nincs miből leadniuk, de a duciknak vannak tartalékaik. A vizsgálat eredménye egyébiránt megdöbbentően egybevág egy korábbi kutatással is, amelyben szívrohamot túlélt, mérsékelten elhízott betegek vettek részt.

A szakértők akkor azt bizonyították be, hogy az ilyen betegek életkilátásai egy szívroham után sokkal kedvezőbbek, mint normális testsúlyú társaiké.

 

Szólj hozzá!