teltvilag

A ducikat később éri utol a változókor is!

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

Újabb jótékony hatását fedezték fel nemrégiben a duciságnak, az American Journal of Epidemiology cím szaklapban leközölt tanulmány szerint ugyanis azok a nők, akik több súlyfelesleggel rendelkeznek, sokkal később érnek el a változókorba, mint vékonyabb társaik.

A mintegy 50 ezer nő bevonásával elkészült tanulmány elsődleges célja az volt, hogy a kutatók kideríthessék, pontosan milyen tényezők vannak a legnagyobb hatással a menopauza kezdetére.

A kapott eredmények alapján például idő előtti változókort idézhet elő a dohányzás és az alkoholfogyasztás is – nyilvánvalóan csak egy bizonyos mérték felett, hiszen bár a cigaretta már kis mennyiségben is nagyon káros, az alkohol azonban csak napi rendszerességgel fogyasztva fejtett ki mérhetően rossz hatást a menopauzára.

A szakértők szerint a rendszeres dohányzással a nők átlagosan 2 évvel előbb lépnek be a változókorba és veszítik el termékenységüket, azonban van egy dolog, amivel a menopauza határa alaposan kitolható. Ez nem más, mint a súlytöbblet, lévén a kutatók azt tapasztalták, hogy a duci és teltkarcsú nők esetében átlagosan két évvel később következik be a változókor.

változókor

Mindez természetesen nem igaz a kórosan elhízott hölgyekre, ellenben a teltkarcsú nőknél az extra kilók a közhiedelemmel ellentétben nincsenek negatív hatással az egészségükre, sőt inkább jó hatást gyakorolnak a menopauzára.

A tanulmány mögött álló orvosi csoport természetesen konkrét magyarázatot is talált az összefüggésre, ezáltal úgy vélik, hogy a plusz kilókkal elraktározott extra zsírréteg képes hatást gyakorolni a nemi hormonokra, így lelassítja a nemi folyamatokat, vagyis képes kitolni a termékenység ciklusát akár két teljes esztendővel is.

A fentieket a kutatók maguk is megdöbbentek, de azon még inkább, hogy az egészséges mértékű alkoholfogyasztásnak is hasonló következményei vannak, ezáltal a heti egy pohárka bort vagy valamilyen más, nem égetett, hanem erjesztett szeszes italt fogyasztó nők esetében szintén később jelentkezett a menopauza, mint azoknál, akik nem éltek ezzel a szenvedéllyel.

A jelek szerint tehát nem érdemes mindent megvonni magunktól, inkább élvezzük ki az élet minden pillanatát, fogadjuk el plusz kilóinkat, és ha jól esik, igyunk meg egy pohár bort legalább a vasárnapi ebéd mellé, mert a fentiekben tudományos bizonyítást hallottunk arra, hogy mindez nincs negatív hatással a nőkre, sőt mi több, inkább kitolja a termékenységi ciklust.

 

Szólj hozzá!