teltvilag

Duci vagyok, öreg vagyok – és akkor mi van?

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

65 éves, 87 kilós nő vagyok. Nagy súlyomhoz igen alacsony termet társul, mivel 157 centisre sikerült megnőnöm. Öreg vagyok, kövér vagyok, de nem érdekel.

Úgy is mondhatnám, hogy én amolyan régimódi ember vagyok, és nem tudom megérteni azt, hogy miért fogyókúrázik több százezer nő hazánkban. Régebben nem volt ez ekkora divat. Akkor mindenki úgy szerette önmagát, ahogy volt. Legalábbis a mi falunkban ez volt a helyzet.

Én egy olyan kis faluban nőttem fel és ott is éltem le az életem nagyobb részét, ahol bizony igen sok kövér ember élt – ahogy én visszaemlékszem rá. A nagyanyám is az volt, és mégsem említette nekem sohasem, hogy fogyókúrázna. Nem is ismertem én senkit akkoriban, aki ne ette volna meg a karácsonyi sütijét holmi diéta miatt.

Akkoriban még az volt a természetes, ha valaki jó húsban volt. Emlékszem volt egy szomszédunk, Pista bácsi, aki egy időben sokat fogyott, és rögtön összesúgtak a háta mögött, hogy biztosan valami betegsége van. Persze utólag kiderült, hogy csak a sok idegeskedés ment rá az étvágyára.

"Maradok a hurkánál, meg a kolbásznál. Én már nem hódolok be ilyen hóbortoknak."

“Maradok a hurkánál, meg a kolbásznál. Én már nem hódolok be ilyen hóbortoknak.”

Az én időmben még nem volt divat a fogyókúra. Mindenki abban a testben élt, amit a jó Isten „kiosztott” neki. Ma pedig? Mi van ma? Mindenki csak fogyókúrázik, mindenkinek baja van a súlyával, minden nő kövérnek látja magát, a tévéből is csak a fogyókúrás szerek meg eszközök „folynak”.

Mi lett az emberekkel? Azt beszélik sokan, hogy a kövér emberek betegek lesznek, ezért mindenképpen le kell fogyni. Hát kérem, a mi falunkban majd’ minden ember kövér volt, mégsem volt egyiknek sem komolyabb baja a megfázáson kívül.

Allergia? Nem is ismertük ezt a szót. Most meg minden második ember allergiás.

Valami igen nagyot változott az évek folyamán a világban, és azt látom, rossz irányba haladunk. Én azonban már biztosan nem változom meg. Szeretem a testemet, és nem lennék hajlandó egy dekát sem fogyni diétázással.

Fogyókúrás szereket meg pláne nem vennék be. Nem tenném tönkre az egészségemet a mérgekkel. Maradok a hurkánál, meg a kolbásznál. Én már nem hódolok be ilyen hóbortoknak.

Vannak esetleg még itt, hozzám hasonló korú nők vagy férfiak, akik hasonlóképpen vélekednek? Szívesen meghallgatnám az ő véleményüket is.  

(Olvasói beküldés)

Szólj hozzá!