Tvilag

Arra ébredt egy kínai nő, hogy nem hallja a férfiak hangját

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

Sokan a világ legszerencsésebb emberének tartják azt a fiatal kínai nőt, akit a Metro magazin csak Chen név alatt emlegetett, címlapra küldése pedig nem volt ok nélkül, hiszen hősünk egy rendkívül ritka, hovatovább bizarr betegség tulajdonosává vált egyik napról a másikra.

A lap cikke szerint a húszas éveiben járó kínai nő egyik este úgy feküdt le aludni, hogy nagyon fájt a feje, rossz volt a közérzete, valamint csengett és zúgott a füle, azonban nem kerített neki különösebb figyelmet, hiszen volt már vele hasonló korábban. Csakhogy ezúttal nem a frontok vagy a vérnyomás viccelte meg őt, lévén másnap reggel, amikor felébredt, meglepő tüneteket produkált. Bár a fejfájás és a fülzúgás abbamaradt, ugyanakkor hiába beszélt hozzá az élettársra, egy szót sem hallott belőle.

A dolog azért volt különösen furcsa, mert a nő más hangokat, ha hiányosan is, de hallott, így azonnal elment a Qianpu Kórházba, ahol felkereste doktor Lin Xiaoqinget, az ország egyik legjobb fül-orr-gégész specialistáját, ahol rögtön meglepő felfedezést tett, lévén kristálytisztán hallotta, amit a nő beszélt, azonban barátja hangját továbbra sem, sőt egyetlen férfiét sem a rendelőben.

Bár a kórkép egészen szokatlan, Lin doktornő nem esett kétségbe, rögtön sejtette is a leendő diagnózist, de előtte alaposabban megvizsgálta Chent. Mint kiderült, a nőnek úgynevezett frekvenciás hallásvesztése lett, vagyis egyik napról a másikra elveszítette azt a képességét, hogy meghallja az alacsonyabb frekvenciájú hangokat, mint például a legtöbb férfias hangforrás. Ezzel ellentétben a magasabb frekvenciák meghallása továbbra sem okoz neki problémát, így történhetett, hogy míg a férfiakat egyáltalán nem hallotta, a nők többségét tökéletesen.

Dr. Lin szerint Chen nagyon jól tette, hogy gyorsan segítségért fordult, lévén a betegség kezelhető, ezáltal nagyon jó kilátásai vannak, noha nagyon hosszú kezelések várnak rá, amíg teljesen visszanyeri a hallását. Hogy mitől alakulhatott ki a kínai nőnél ilyen anomália? Az orvos szerint egy egyszerű megfázás szövődménye is állhat a háttérben, noha Chen esetében sokkal valószínűbb volt, hogy a rengeteg munka, az ezzel járó sok stressz és a túl kevés alvás állt a háttérben.

Szólj hozzá!