Tvilag

A duci férfiakat kevesebbszer kritizálják, mint a duci nőket

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret Oldal nyomtatása

A testalkati sajátosságok tekintetében az elmúlt néhány évben jelentős változás történt a világon, aminek az oka leginkább az, hogy az emberek ráébredtek: a divatmagazinokban látott, gyakran csontsovány nők és kockás hasú férfiak a valóságban vagy nem léteznek, vagy ezt az állapotot műtétekkel, különféle szépészeti beavatkozásokkal, valamint rengeteg megvonással érik el az emberek.

Ennek köszönhetően egyre több nő és férfi fogadja el a testét olyannak, amilyennek az élet teremtette, és bár ez nem jelenti azt, hogy háttérbe kellene szorítani az egészséges táplálkozást vagy a rendszeres testmozgást, pusztán azt, hogy ne akarjunk mindenáron, de pláne ne szenvedés árán megváltozni, mert ez sem testileg, sem mentálisan nem tekinthető túl egészségesnek. Bár a plus size testalkat elfogadása manapság sokkal elfogadottabb már, mint néhány évvel ezelőtt, a duci nőket és a duci férfiakat azonban még így is egészen gyakran éri hátrányos megkülönböztetés. Emiatt jogos a kérdés mindenképpen, hogy ez miért van így, de ami még érdekesebb, hogy miért kritizálják jobban ezen a téren a testesebb nőket, mint a férfiakat, akik kapcsán a pocakosság és a túlsúly sokszor elfogadottabb?

Erre a kérdésre nehéz átfogóan és kielégítően válaszolni, de az évtizedek óta a képünkbe tolt csontsovány és tökéletesnek titulált testalkatú modellek mellett az emberi gyarlóságot sorolhatnánk ide a leginkább. Az ember ugyanis eredendően gyarló, szeret másokat kritizálni még akkor is, ha volna mit a saját háza táján sepregetni, ezáltal annak ellenére is hajlamosak vagyunk megszólni másokat, hogy egyébként semmi közünk hozzájuk. Csakhogy ezzel a másik félben óriási mentális törést idézhetünk elő. Egy önbizalomhiányos nő vagy férfi esetében például mindent azonnal lerombolhatunk, amit addig az illető nagy nehézségek árán felépített. Mindezt ráadásul úgy, hogy nem tudjuk, mi van a háttérben. Talán neki így tetszik! Talán csak egy betegségről van szó! Talán éppen most volt terhes! Egy sörpocakos férfit érdekes módon azonban nem kritizálnak ennyire az emberek – pláne nem férfitársai, a nőknél ugyanis gyakori eset, hogy leginkább más nők cikizik ki őket nagyon csúnyán.

Hogy miért van ez így, avagy miért elfogadottabbak a duci férfiak, mint a duci nők? Erre próbált választ keresni a Surrey-ban található Oxford Egyetem is, akik pszichológusaikkal egy átfogó kutatást indítottak a témában, azonban válaszok helyett sajnos még nekik is csak újabb kérdésekre sikerült lelniük. A szakemberek azt próbálták megfigyelni, hogy a munkáltatók nemtől függően miként ítélik meg leendő alkalmazottjaikat?

Az eredmények még a pszichológusokat is megdöbbentették, lévén míg a női főnökök minden esetben egyenlő felekként kezelték az összes jelentkezőt, addig a férfiak a pocakos jelentkezőket másképpen, sokkal pozitívabban ítélték meg, ami már önmagában meglepő dolog. Ami azonban sokkal érdekesebb, hogy akár férfi, akár női főnök volt a megfigyelt, minden esetben a vékonyabb jelentkezőket tartották sikeresebbnek a felvételi során.

Bár a fentiek alapján nehéz lenne kijelenteni azt, hogy a molettebb pályázókat gyakrabban utasítják el egy állásajánlat kapcsán, mint a vékonyabbakat, ellenben korábbi statisztikák rávilágítottak, hogy a duci emberek nehezebben törnek előre a munkahelyi ranglétrán normál testalkatú társaiknál. Ha pedig mindez igaz, akkor az bizonyos tekintetben negatív diszkriminációt jelöl!

Szólj hozzá!