teltvilag

Ünnepi almás mini kuglóf

Közeledik a karácsony, ezért érdemes előkeresni az ünnepi sütemények receptjeit és eltervezni már most azt, hogy milyen finomsággal fogjuk megörvendeztetni a családunkat és a barátainkat. Amennyiben szeretnéd valami újdonsült finomsággal elkápráztatni a látogatóidat, mindenképpen ajánljuk, hogy készítsd el az ünnepi almás kuglófunkat.

Az ünnepi almás kuglóf elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 700 gramm finomliszt
  • 80 gramm vaj, vagy margarin
  • 4 evőkanálnyi kristálycukor
  • 1 darab egész tojás
  • egy csipetnyi só
  • 50 grammnyi élesztő
  • nagyjából 5-6 deciliter tej

Az almás töltelék elkészítéséhez a hozzávalók:

  • alma
  • fahéj
  • cukor
  • vaníliás cukor

Az ünnepi almás kuglóf elkészítésének menete:

Az ünnepi kuglóf elkészítése során az első lépés az, hogy 2 deciliter tejet egy kissé meg kell langyosítani. Ebbe a meglangyosított tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd szórjunk rá egy csipetnyi kristálycukrot, hogy az élesztőgombák gyorsabban „működésbe” léphessenek.

Amíg az élesztő felfut, addig egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, tegyünk bele egy csipetnyi sót, majd a felfuttatott élesztőt és üssük rá a tojást is. Kezdjük el gyúrni a tésztát, és szükség szerint adagoljuk hozzá szép lassan a tejet. Amikor a tészta kezd összeállni, adjuk hozzá a margarint is, amelyet előzőleg egy kicsit fel kell olvasztani és így együtt alaposan dolgozzuk simára a tésztánkat.

Amikor a tészta szép fényes és sima, akkor takarjuk le egy tiszta ruhával, és meleg, huzatmentes helyen kelesszük duplájára. Amikor a tészta megkelt, osszuk el két részre. A kezünkkel lapítsuk ki a tésztát, majd kenjük meg az alábbiakban leírt, almás töltelékkel.

Az almás töltelék elkészítésének menete:
Ízlés szerinti mennyiségű almát reszelj le, majd szórd meg cukorral, vaníliás cukorral, és fahéjjal. Tehetsz hozzá egy pici citromlevet is, így megakadályozhatod, hogy az alma túlságosan megbarnuljon. Hagyd állni az almát egy darabig, majd nyomkodd ki a levét és ezzel el is készült a kuglófod tölteléke.

Miután a tésztalapodat megkented az almás töltelékkel, tekerd fel azt és vágd akkora darabokra, amelyek a mini kuglófsütőformádba beleférnek.

A darabokat helyezd be a kivajazott sütőformába, majd újabb 40 percen át keleszd meg őket még egyszer. A kuglófok tetejét elegendő vízzel megkenni, majd előmelegített sütőben, 170 fokon süsd készre. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy mikor készül el a sütemény.

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!