teltvilag

Mindannyian vágyunk a bizalomra

Azt mondják, hogy sok kövér ember eszik tévénézés közben; sok közülük azért eszik, hogy a testével kapcsolatos rossz élményeket feldolgozzák.

MIndannyian vágyunk a bizalomra

Mindannyian vágyunk a bizalomra

Még több vélemény szerint a kövér ember állandóan eszik – ezért társul a széles testképhez a falánkság, mint rossz tulajdonság képe.

Pedig sok kövér ember nem fogyaszt többet, mint az átlag, így a falánk jelző számukra inkább sértő minősítésként hat. Pontosan tudják, hogy ez, és az ehhez hasonló kijelentések – mint például a lustaság, a megbízhatatlanság – inkább a testüknek szól, semmint a jellemüknek.

Nagyon sok olyan ellenérzés fogalmazódik meg a kövérséggel szemben, amely az esetek többségében nem jellemző magára a személyre. Nagyon sok pluszkilóval rendelkező ember pontosan a megbízhatóság mintaképének kellene, hogy legyen.

Például az ügyvédek közül is sokan testesek, tokásak, mégis a megbízhatóság mintaképének tekintjük őket, hiszen olyan információkat adunk meg számukra magunkról, melyeket néha még a saját anyánknak sem. Kövérek, mégis megbízhatóak – az ügyvédekkel kapcsolatban nem fogalmazunk meg semmilyen ellenérzést a kinézetével kapcsolatban.

Akkor már csak az nem tiszta, hogy a kövér, de nem ügyvéd személyekkel kapcsolatban miért hiszik azt többen, hogy megbízhatatlanok? Ugyanis a bizalom nem a testiséghez van köze, hanem egyfajta mentális megítélés alá tartozik. Van, aki első ránézésre eldönti, hogy ki szimpatikus és ki nem az.

A túlsúlyos emberekkel kapcsolatos ellenérzéseknek nem kellene a testkép idealizált formájához igazodnia – az átlagos, túlsúllyal rendelkező emberek között több megbízhatóbb ember él, mint a normális testsúlyú emberek között.

Miért?

Pontosan az ellenérzések miatt a kövér emberek be szeretnék bizonyítani azt, hogy ők is teljes értékű emberek, akikkel lehet beszélgetni, együtt dolgozni, együtt szórakozni, sőt, akár bizalmas információkat is meg lehet velük osztani.

Mert mindannyian vágyunk az elismerésre, minden normális személy.

Szólj hozzá!