teltvilag

Málnaöntetes intelligens krémes – végre itt az okossüti!

Málnaöntetes intelligens krémes, a háziasszonyok egyik leggyorsabban elkészülő álom sütije. Az okos telefonok után, végre létezik okos süti is! No, nem valami csúcstechnológiás szerkezetről van szó, hanem egy mennyeien finom és ízletes süteményről.

De mitől is lesz okos ez a süti? Az intelligens krémes neve abból ered, hogy ez az ínycsiklandó finomság képes arra, miközben sül, hogy igazi krémessé alakuljon át. Mielőtt behelyeznénk a sütit a sütőbe még egy teljesen egységes keveréket alkot, ám mire a sütési idő letelik, már 3 részre osztódik fel az okos sütink.

Lesz alja, lesz krémje és lesz habos teteje. Egy elronthatatlan sütemény, amely édes, vaníliás, krémes, és mindenféle gyümölcshöz remekül passzol.

De lássuk, hogyan is kell elkészíteni és milyen hozzávalókra lesz szükségünk:

  • 9 evőkanál finomliszt,
  • 200 gramm kristálycukor,
  • 100 gramm porcukor,
  • 150 gramm vaj,
  • 8 darab tojás,
  • 1 liter tej,
  • fél vaníliarúd kikapart belseje.
Málnaöntettel az igazi!

Málnaöntettel az igazi!

A tojásokat ketté választjuk, és a fehérjéket a porcukorral elkeverve keményre verjük egy kézi mixer segítségével. A tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, illetve beleszórjuk a vaníliarúd kikapart belsejét is.

Ezután, olvasszuk fel a vajat és ezt is adjuk a tojássárgás-cukros keverékhez, szitáljuk hozzá a lisztet, végül apránként adagoljuk hozzá, folyamatos keverés mellett a tejet is.

Az így kapott masszába óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá az előzőleg felvert porcukros tojásfehérjét is. Ügyeljünk arra, hogy a keverés közben ne törjük össze a tojáshabot.

Ezután a masszát öntsük egy kivajazott tepsibe és körülbelül egy órán keresztül süssük, 175 °C-os sütőben. Amíg türelmesen várjuk, hogy az okos sütink „elkészítse önmagát”, csináljuk meg a málnaöntetet is.

A málnaöntethez a következő hozzávalók szükségesek:

  • 250 gramm málna,
  • 3 deciliter vörösbor,
  • 100 gramm cukor,
  • 1 evőkanálnyi étkezési keményítő, vízzel kikeverve

Először, egy edényben karamellizáljuk meg a cukrot, egészen addig, amíg szép világos színe lesz. Ezután keverjük hozzá a vörösbort, és forraljuk el belőle az alkoholt.

Ez néhány perc alatt meg is történik, és ezt követően már szórhatjuk is bele a málna felét és ismét forraljuk néhány percen keresztül a keveréket. Végezetül, sűrítsük be az öntetet a vízben elkevert keményítő segítségével. Amennyiben a málna magjait zavarónak érezzük, az öntetet akár át is lehet szűrni, de ez a lépés nyugodtan el is hagyható.

Az intelligens krémesünket kihűlés után kocka alakúra szeleteljük fel, majd a málnaöntettel locsoljuk meg és tálalásnál, a megmaradt friss málnával díszítsük.

Az öntetet egyébként kínálhatjuk a süteményhez hidegen vagy melegen egyaránt. Jó étvágyat ehhez, a mennyei ízű, okos sütihez!

Szólj hozzá!