teltvilag

A legtöbb szakács férfi – és nem vékonyak

Minél tapasztaltabb egy szakács, annál kerekebb az orcája, minél jobban főz, annál inkább teltebb lesz a családja is.

Bár a legtöbb szakács nem szeret otthon főzőcskézni, azt azért senki sem hiszi el, hogy nem is főz otthon a családjának.

Mi a legnagyobb dicséret a szakács számára?

Ha elfogy az, amit elkészített. Minél finomabb lett az étel, annál hamarabb pusztítja el a család.

Ez a szakácsdicséret minden korra igaz! Ehhez hozzátartozik az is, hogy minden kornak meg volt és meg is van a maga kedvenc alapanyaga. Mátyás király idejében például az egyik kedvenc ételek közé tartozott a bárány- vagy ürücomb, fűszerágyon sütve, pikánsan savanykás mártással körítve. Felesége, Beatrix pedig – származásából fakadóan – az olasz ételeket szerette inkább, neki köszönhetően került közeli kapcsolatba az akkori magyarság a bor kultúrájával. Sőt, állítólag Beatrix korában már készítettek az olasz cukrászmesterek fagylaltot is!

A mai olasz konyha híres a tésztaételeiről, más nép nincs is Európában, aki annyiféleképpen tudja elkészíteni a tésztát, mint az olaszok. Pizzák, makarónik, spagettik – mind ezernyi változatban van jelen az olasz konyhaművészetben. Az olaszok a legjobb példák arra, hogy nem minden tészta hizlal, hiszen ha így lenne, akkor az olaszok már gurulnának, nem pedig ilyen egészséges, életvidám személyek lennének.

Szólj hozzá!