teltvilag

Krémesen édes finomság: a méteres kalács

A méteres kalács egy olyan ízletes sütemény, amelyet akár ünnepek alkalmával is el lehet készíteni. A finom, puha tészta és a krémesen édes puncs puding, egyszerűen ellenállhatatlan finomságot alkot, amelyet mindenkinek ajánlott elkészítenie.

méteres kalács

 

A család és a barátok szinte garantáltan megnyalják majd mind a tíz ujjukat ezután, a mennyei sütemény után. Lássuk, milyen hozzávalók szükségesek a méteres sütemény tésztájának elkészítéséhez.

Hozzávalók:

  •  380 gramm finomliszt,
  • 200 gramm kristálycukor,
  •  6 darab tojás,
  •  1,5 deciliter étolaj,
  • 1,5 deciliter langyos víz,
  •  1,5 csomag sütőpor,
  • 2 evőkanálnyi cukrozatlan kakaópor

A tészta elkészítését a tojások szétválasztásával kezdjük, majd a fehérje részéből kemény habot verünk egy kézi mixer segítségével. A tojások sárgáját keverjük el alaposan a kristálycukorral, a langyos vízzel, illetve adjuk hozzá az étolajat is. A tojássárgás-cukros keverékhez szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert finomlisztet, és végül óvatos mozdulatokkal adjuk hozzá a fehérjékből felvert tojáshabot is. Amikor ezzel elkészültünk, a tésztát válasszuk két egyenlő részre, és az egyik adaghoz keverjünk hozzá két evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport. Így kapunk egy fehér és egy barna színű tésztát. Szedjük mindkét adagot egy-egy őzgerincformába, majd 170 °C-os sütőben süssük meg őket. Tűpróbával ellenőrizzük rendszeresen, hogy átsült-e már a tészta teljesen. Amikor elkészült a két tésztánk, borítsuk őket ki egy konyharuhára, és így hűtsük ki teljesen. Amíg a tészták hűlnek, elkészíthetjük a puncsos tölteléket is.

Ehhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • 2 csomag, főzéssel elkészíthető puncs pudingpor,
  • 6-7 deciliter tej,
  • 150 gramm kristálycukor,
  • 250 gramm margarin vagy vaj,
  • 4 evőkanál rum, vagy helyette 4 evőkanál rumaroma

A tejet főzzük fel a szokásos módon a puncs ízű pudingporral, alaposan hűtsük ki, majd a cukorral és a rummal elkevert margarint apránként keverjük hozzá a pudinghoz. Amikor a krém összeállt, a tésztákat vágjuk fel, körülbelül ujjnyi vastagságú, egyforma szeletekre. A szeleteket kenjük meg a krémmel, és felváltva pakoljuk őket egymás után. Egy kakaós tészta után egy fehér tészta következik, majd ismét kakaós és ismét fehér. Minden réteg közé kenjünk a puncsos krémből. Ezzel a módszerrel 2 őzgerincforma nagyságú, csíkos süteményt kapunk, amelyeknek érdemes bevonni a tetejét csoki mázzal is.

A csoki mázhoz a következő hozzávalók szükségesek:

  • 120 gramm tortabevonó,
  • 2 evőkanál étolaj

A tortabevonóból és az olajból készített mázzal vonjuk be a sütemények tetejét, majd helyezzük őket néhány órára a hűtőszekrénybe. Amikor a csokoládé kellően megdermedt és a sütemény tésztája is vághatóvá vált, szeleteljük fel a méteres kalácsot átlósan, egy forró vízbe mártott kés segítségével.

Jó étvágyat ehhez, a mennyei és krémes süteményhez!

Szólj hozzá!