teltvilag

Karácsonyi sütemény: készíts zserbót karácsonyra!

A zserbó az egyik legklasszikusabb karácsonyi süteménynek számít, mely nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem! Viszonylag olcsó, könnyen elkészíthető édesség, amely egy csapásra a gyermekek és a felnőttek kedvencévé vált, amikor első ízben készítették el a Gerbaud Cukrászdában.

A sütemény népszerűsége pedig, azóta is töretlen, hiszen a klasszikus zserbó receptjének kidolgozása mögött, komoly cukrászati tapasztalattal rendelkező mesterek álltak. Lássuk, milyen hozzávalók szükségesek a sütemény elkészítéséhez!

Készíts zserbót Karácsonyra!

Készíts zserbót Karácsonyra!

Zserbó hozzávalói:

  • 350 gramm finomliszt
  • 200 gramm vaj, vagy margarin
  • 150 gramm dió darálva (a dió helyettesíthető akár diópótló készítménnyel is, de valljuk be, hogy dióval az igazi, a zserbó)
  • 150 gramm + 2 evőkanál porcukor
  • 1 darab egész tojás
  • 1 deciliter tej
  • 10 gramm élesztő
  • 1 tábla tortabevonó
  • csipetnyi sütőpor
  • ízlés szerinti mennyiségű baracklekvár
  • 1 evőkanálnyi étolaj

A zserbó elkészítésének menete:

A finomlisztben alaposan keverd el a csipetnyi mennyiségű sütőport, majd add hozzá a margarint/ vagy a vajat, és morzsold el benne. Ezt követően, a tejbe tegyél egy picike cukrot. Törd apró darabokra az élesztőt, majd szórd bele a tejbe és futtasd fel.

Amikor az élesztő kellőképpen felfutott, add hozzá a lisztes-margarinos keverékhez. Ezt követően, üss bele egy tojást, add hozzá a porcukrot, valamint az olajat is beleteheted és kezdd el gyúrni a tésztádat. Amikor a tészta szép és sima, oszd fel 3 cipóra.

Az első cipót nyújtsd ki olyan méretűre, amekkora a tepsid alja, és helyezd bele a lapot. Ezután a tepsiben lévő lapot kend le a baracklekvárral, és szórj rá porcukorral elkevert diót, vagy cukrozott diópótló keveréket.

Amikor ezzel elkészültél, nyújtsd ki a második cipót is, terítsd rá az első, már megkent lapra, majd szurkáld meg egy villával a tetejét.

Ezután következhet egy újabb réteg baracklekvár, majd a cukrozott dió vagy diópótló szórása. A harmadik cipót szintén ki kell majd nyújtanod, hasonlóképpen, mint ahogyan az előző két cipóval tetted.

Nyújtás után, terítsd a lapot a sütemény tetejére, alaposan szurkáld meg villával, majd előmelegített, 180 fokos sütőbe helyezve, nagyjából 30 perc alatt süsd készre.

Amikor a zserbó elkészült, a tortabevonót olvaszd fel, majd vond be vele a sütemény tetejét. Amikor a sütemény kihűlt, a tortabevonó pedig alaposan megdermedt, egy hideg vízbe mártott késsel szeletelt fel a zserbót. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!