teltvilag

Ínyencség: kekszmorzsás, túrós sütemény

A kekszmorzsás, túrós sütemény elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngösség, hiszen még a legügyetlenebb konyhatündérek is könnyedén varázsolhatják az asztalra ezt a mennyei édességet.

Annak ellenére, hogy igencsak kalóriadús a sütemény, nem érdemes lemondani róla. Ezt mindenképpen meg kell kóstolnod, ha szereted az édes ízeket!

Lássuk, milyen hozzávalókra van szükség a sütemény tésztájának előállításához:

  • 400-450 gramm finomliszt,
  • 250 gramm vaj,
  • 250 gramm ledarált háztartási keksz,
  • 200 gramm kristálycukor,
  • 1 darab tojás,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A tészta hozzávalóit, vagyis a lisztet, a kekszmorzsát, a tojást, a fahéjat, a vajat és a cukrot alaposan gyúrd össze, majd oszd fel 2 részre, 2/3-ad és 1/3-ad arányban.

Ezt a két külön választott részt alaposan csomagold be, külön-külön egy-egy frissen tartó fóliába, majd helyezd be a hűtőszekrénybe, hogy a vaj alaposan meg tudjon dermedni a tésztában.

Amíg a kidolgozott tészta a hűtőben pihen, előállíthatod a túrókrémet, amelyhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 1 kilogramm tehéntúró,
  • 200 gramm kristálycukor,
  • 200 gramm tejföl,
  • 4 darab tojás,
  • 4 evőkanálnyi étkezési keményítő, vagy ennek hiányában 4 evőkanál búzadara
  • ízlés szerint mazsola és vanília aroma, vagy vaníliás cukor

A krém hozzávalóiból csomómentes keveréket dolgozz ki, majd vedd elő a hűtőszekrényben pihenő tészta nagyobbik darabját. Ezt nyomkodd bele egy közepes méretű, előre kivajazott tepsibe, majd simítsd rá a mennyei túrókrémet.

Végezetül, a tészta kisebbik darabját egy reszelő segítségével reszeld rá a sütemény tetejére, vagy, ha nem szeretnél ezzel bajlódni, akkor egyszerűen rá is morzsolhatod a tésztát a túrókrémre. Előre melegített sütőben, 180 °C-on, nagyjából 60 percen át kell majd sütnöd a sütit, majd ezután, hagyd kihűlni a mennyei édességedet. A szeleteléssel csupán kihűlt állapotban érdemes megpróbálkozni, így ugyanis szép kockákat lehet majd a tányérra varázsolni. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!