teltvilag

Ínycsiklandó, bögrés palacsinta

A  bögrés palacsintát minden palacsintaimádó embernek meg kell kóstolnia! A bögrés változat, a hagyományos palacsinta egyik újragondolt változata, amely legalább olyan finom, – ha nem finomabb – mint az eredeti verzió.

Könnyedén elkészíthető, vastag tésztájú, puha finomság, amely minden gyermek és felnőtt kedvencévé válhat.

Lássuk, hogy milyen hozzávalók szükségesek a bögrés palacsinta elkészítéséhez:

  • Először is szükségünk lesz egy 2 deciliteres bögrére, amellyel kimérjük a megadott mennyiségeket
  • 1 bögre finomliszt
  • 1 bögre tej
  • 2 evőkanál cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű folyékony édesítőszer (minél kevesebb a cukor mennyisége a tésztában, annál kisebb az esélye annak, hogy leragad a palacsinta sütés közben)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 evőkanál olaj a tésztába + kevés olaj a sütéshez
  • + ízlés szerinti töltelék, amely lehet akár kakaó, lekvár, túró, vagy mogyorókrém is.

A bögrés palacsinta elkészítésének menete:

Bögrés palacsinta

Bögrés palacsinta

Először is válasszuk ketté a tojásokat, majd a fehérje részét verjük fel kézi mixer segítségével. Amikor a tojásfehérje kemény habbá állt össze, tegyük félre és készítsük el a tojássárgás keveréket is. A tojások sárgájához adjuk hozzá a kristálycukrot, vagy helyette a folyékony édesítőszert, a vaníliás cukrot, majd keverjük kézi mixerrel habosra.

A finomliszthez adjuk hozzá a sütőport, majd keverjük hozzá a cukorral felhabosított tojás sárgákhoz, illetve a tejet is folyamatosan adagoljuk hozzá a keverékhez. Amikor a tészta összeállt, krémes, sima lesz, akkor egy kanál segítségével adagoljuk hozzá az előzőleg felvert tojásfehérjék habját is. Ügyeljünk arra, hogy keverés közben a tojáshab ne nagyon törjön össze.

Amikor a sűrű palacsintatészta elkészült, melegítsünk fel egy palacsintasütőt, amelyet előzőleg egy kenőtoll segítségével leheletvékonyan olajozzunk ki. A palacsintasütő közepére tegyünk egy kanálnyi tésztát, amelyet aztán a merőkanál segítségével egyengessünk el nagyjából 15 centiméteres körré.

Ettől a mozzanattól nem kell megijedni, roppant könnyen lehet a tésztát elsimítani a palacsintasütőben.

Amikor a palacsinta alsó fele már szépen megsült egy határozott mozdulattal nyúljunk alá egy lapát segítségével, és fordítsuk meg a tésztát.

A második oldal pillanatok alatt elkészül, és már süthetjük is a következő darabot. Gyors, egyszerű, szinte elronthatatlan finomság, amelynek némileg vastagabb a tésztája, mint a hagyományos palacsintának. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!