teltvilag

Hagyományos gesztenyés, diós vagy mákos bejgli

A magyar karácsonynak számtalan hiányozhatatlan kelléke van, ám közülük minden kétséget kizáróan az egyik legfontosabb a bejgli.

Noha biztosan mindenki úgy tartja, hogy a saját nagymamája vagy anyukája süti a világ legjobb bejglijét, azért meg lehet próbálni felülmúlni azt.

Az alábbi recepttel így ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy miként lehet otthon kiváló gesztenyés, diós vagy mákos bejglit készíteni.

 

Hozzávalók a tésztához:

300 g liszt

30 g porcukor

0,8 dl tej

10 g élesztő

1 db tojás sárgája

1 kevés só

150 g vaj

 

Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez:

400 g gesztenyepüré

1 tojás sárgája

25 g vaj

 

Hozzávalók a diós töltelékhez:

200 g cukor

2 citrom

2 dl tej

400 g darált dió

1 csipetnyi őrölt fahéj

40 g mazsola (opcionális)

 

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

160 g cukor

2 citrom

2 dl tej

60 g vaj

240 g darált mák

1 csipetnyi őrölt fahéj

40 g mazsola (opcionális)

 

A tészta elkészítéséhez előbb az élesztőt langyos tejbe belemorzsoljuk, majd elkeverjük a vajjal és a tojással. Ezután a cukrot, a sót, majd végül a lisztet szórjuk bele, és alaposan eldolgozzuk, hogy egyenletes színű és állagú tésztát kapjunk belőle, amit legalább két részre osztunk és a hűtőbe, vagy a hűvös spájzba tesszük.

Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. Az első lépés mindig az, hogy a gesztenyepürét, a mákot vagy a diót elkeverjük vajjal és tojássárgájával. Előbbi esetben a töltelék el is készült, utóbbinál azonban még hozzákeverjük a fahéjat, a tejet és a citromot, valamint ízlés szerint mazsolát is. A masszát alaposan összedolgozzuk és félretesszük.

A hűtőből kivesszük a tésztamasszát, majd lisztes felületen kinyújtjuk, és vastagon megkenjük töltelékkel. Miután alaposan feltekertük, egy felvert tojással megkenjük a tetejét, és miután villával megszurkáltuk a tetejét, mehet is az előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon sütjük.

Szólj hozzá!