Laura

Fogyasztunk-e mi, magyarok elég vitamint és odafigyelünk-e eléggé az egészséges táplálkozásra?

A külföldi fejlett országok többféle szempontból is előttünk járnak. Nincs ez másként az egészséges életmóddal kapcsolatban sem, hiszen míg külföldön már szinte a legtöbb ember ügyel arra, hogy egészséges ételeket fogyasszon, addig hazánkban az egészséges életmód fontosságát hajlamosak az emberek alábecsülni.

Egy nemrégiben elkészített felmérés is azt igazolja, hogy egyre kevesebb ember vásárol például vitaminkészítményeket, amelyek köztudottan nagyban hozzá tudnak járulni az egészség megőrzéséhez. Ennek ellenére évről évre fogy azon emberek száma, akik kifejezetten egészségmegőrzés célját szolgáló vitaminkészítményeket vásárolnak.

Ellenben, a vitaminokat megvásárló személyek immáron többször és többféle készítményt szereznek be. Tehát, a vitaminok mellett voksoló személyek, egyre többet fogyasztanak a különböző egészségmegőrző készítményekből. Azok a személyek pedig, akik rendszeresen vásárolnak többféle vitaminkészítményt, szinte teljesen biztos, hogy naponta többször is esznek zöldségeket és gyümölcsöket is. A teljes kiőrlésű gabonafogyasztás azonban még nem terjedt el annyira, mint a vitaminfogyasztás.

vitamin

A vitaminkészítményeket fogyasztó személyek közül ugyanis, csupán 57 százalék az, aki rendszeresen fogyaszt teljes kiőrlésű gabonából készített élelmiszereket, annak ellenére, hogy az egészséges életmódra való törekvés megvan bennük.

A teljes lakosságra vetített vitaminvásárlási adatokból teljesen jól kivehető az, hogy az elmúlt két év során egyre jobban csökkent azok száma, akik vitaminokat vásároltak.

A korábbi 28 százalékról, mára 21 százalékra csökkent a vitaminvásárlók aránya. A vásárlók többsége patikában szerzi be a készítményeket, míg a többi vevő drogériákból veszi meg azokat.

Általánosságban véve elmondható a vitaminvásárló személyekről, hogy a gyógyszertárakban való vásárlás során, gyakran kérnek információkat a patikusoktól, az egészséges életmóddal kapcsolatban. Ezek a személyek igazán tudatos vásárlóknak számítanak, hiszen alaposan utána járnak annak, hogy hogyan is lehetnek egészségesebbek.

Sajnos ezekből a vásárlókból csak igen kevés van, pedig hazánkban is nagy szükség volna arra, hogy az emberek felismerjék a vitaminfogyasztás, valamint az egészséges életmód fontosságát.

Szólj hozzá!