teltvilag

Ezzel várd a kedvesed: Mennyei diós bejgli!

Rohamos léptekkel közeleg a Karácsony, és már ilyenkor a legtöbbünk fejében az jár, hogy milyen finomsággal lepjük majd meg a családot, e jeles ünnep alkalmából. Természetesen a hagyományos finomságok sohasem hiányozhatnak az asztalról, így például a diós bejglit mindenképpen érdemes lesz megsütni.

Mennyi diós bejgli

Mennyei diós bejgli

Aki nem bír várni Karácsonyig, akár már most nekiállhat ennek a nagyszerű süteménynek az elkészítéséhez, hiszen ezzel egy kis korai, karácsonyi hangulatot is bele lehet csempészni a szürke hétköznapokba. Lássuk, milyen hozzávalók szükségesek az elkészítéséhez.

  • 500 gramm finomliszt,
  • 250 gramm margarin, vagy vaj,
  • 150 milliliter zsírosabb állagú tejföl,
  • 1 darab tojás,
  • 20 gramm élesztő,
  • 1 csipetnyi só,
  • 50 gramm porcukor,
  • a tészta megkenéséhez +1 darab tojásra lesz szükség

A bejgli tésztáját, a sütést megelőző este célszerű összeállítani, így másnap reggelre tökéletes állaga lehet. A lisztben morzsoljuk el a margarint, vagy a vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, és a csipetnyi sót. Ezután a tejfölt egy kissé langyosítsuk meg, és ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, és adjuk hozzá a tojást is. Meleg helyen hagyjuk felfutni az élesztős keveréket, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez és alaposan gyúrjuk össze, amíg sima és fényes nem lesz a tészta.

Ezután formáljunk belőle négy darab cipót, csomagoljuk be őket fóliába, és másnap reggelig pihentessük a hűtőszekrényben. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a süteménybe való diótölteléket is, amelyhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • 200 gramm porcukor,
  • 200 gramm ledarált dió, vagy diópótló keverék,
  • 50 milliliter tej,
  • ízlés szerint mazsola, rum és vanília aroma

A tejet a porcukorral, mazsolával, a vanília aromával és a rumaromával forraljuk össze, majd adjuk hozzá a darált diót, vagy a diópótló keveréket. Amennyiben a töltelék túlságosan híg lenne, némi zsemlemorzsával lehet javítani az állagán. A keveréket helyezzük éjszakára a hűtőszekrénybe.

Reggel, lisztezett deszkára helyezzük a tésztát, majd téglalap alakúra és körülbelül 5 milliméteres vastagságúra nyújtsuk ki. Ezután, kaparjuk rá, az előzőleg elkészített diós tölteléket majd egyengessük el úgy, hogy a tészta szélein 1,5-2 centimétert hagyjunk szabadon.

A tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve óvatosan tekerjük fel, majd helyezzük át a cipót egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

A másik három cipóval is hasonlóképpen járjunk el. Sütés előtt kenjük le a cipók tetejét tojással, hogy szép pirosak lehessenek, mire elkészülnek. A bejgliket helyezzük előmelegített, 180 °C-os sütőbe, majd süssük arany barnára őket.

Sütés előtt érdemes a bejgliket egy villával, vagy hurkapálcikával alaposan megszurkálni, így elkerülhetjük azt, hogy a cipók megrepedjenek a belül keletkező hőtől. Fontos tudni, hogy a sütés elején, nagyjából 15-20 percen át nem szabad kinyitni a sütőt! Egyszerű, olcsó sütemény, amely után mindenki garantáltan megnyalja majd a 10 ujját.

Szólj hozzá!