teltvilag

Adventi lekváros kiflik

Az adventi lekváros kifli egy könnyen elkészíthető, ízletes finomság, amelyet nem csupán a nevéhez méltóan, Adventkor lehet elkészíteni.

Egész évben süthető, ám ilyenkor, a decemberi hónapban szinte kötelező legalább egy alkalommal megörvendeztetni ezzel a süteménnyel a családot.

kifli

 

Lássuk, hogy milyen hozzávalók szükségesek, az adventi kiflik elkészítéséhez:

  • 500 gramm finomliszt
  • 250 gramm margarin, vagy vaj
  • 60 gramm porcukor
  • 15 grammnyi élesztő
  • 1 darab tojás sárgája
  • 150 milliliter tej
  • csipetnyi só

Az adventi kiflik töltelékéhez szükséges hozzávalók pedig, a következők:

  • 250 gramm gyümölcsös müzli
  • 250 gramm szilvalekvár
  • 50 grammnyi mazsola
  • 50 grammnyi dió
  • 50 grammnyi keserű csokoládé

Az adventi kiflik elkészítésének menete:

Az adventi kiflik elkészítésének első lépése az, hogy a finomliszthez hozzá kell adnunk a margarint/vajat. Ezt követően, dolgozzuk el teljesen a lisztben a margarint úgy, hogy morzsalékossá váljon. Ezután, készítsünk kis fészket a margarinos-lisztes keverék közepébe, és adjuk hozzá a feloldott, simára kevert élesztőt valamint, a tojás sárgáját is.

Ekkor jó alaposan gyúrjuk össze a tésztát, egészen addig, amíg szép fényes és sima nem lesz. Igyekezzünk gyors mozdulatokkal gyúrni a tésztát, hogy a benne lévő margarin ne olvadjon meg teljesen a kezünk melegétől, mert akkor a tészta túlságosan ragacsossá válhat. Amikor a tészta szépen összeállt, a cipót tegyük be a hűtőbe körülbelül egy fél órára, hogy a megolvadt margarin vissza tudjon fagyni és a tészta jól nyújthatóvá válhasson.

Amikor a tészta fél órát pihent a hűtőben, osszuk fel egyenlő, 40 grammos darabokra, és ezeket nyújtsuk ovális alakúra, egészen vékonyra. Ezekre a vékony, ovális tésztalapocskákra tegyük rúd formában rá a sütemény töltelékét, majd a tészta felsodrása által alakítsunk ki kis kifliket. A kis kiflik tetejét kenjük meg alaposan egy egész tojással, majd, ha az első tojásréteg megszáradt, kenjünk rá egy újabbat és szórjuk is meg a tetejét durvára vágott dióval. Ezután, már csak annyi a dolgunk, hogy előmelegített, 180 fokos sütőben, nagyjából 30 percen át süssük a kis kifliket. Amikor a kiflik teteje szép piros, akkor tálalható is még azon melegében.

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!